Blogivieras: Autistiystävällinen joulu

Jos joulunalusaika ja joulunpyhät ovat neurotyypillisellekin helposti kuormittavaa aikaa, niin autisteihin tämä pätee helposti moninkertaisesti. Autistiäiti Riina Vallin kokosi listan hyviä vinkkejä autistiystävälliseen joulunviettoon. Jokainen autisti ja jokainen perhe ovat omanlaisiaan, mutta jos jokin tuntuu tuottavan pulmia, syyt löytyvät todennäköisesti liiallisen kuormittavuuden suunnalta.

 • Vältä ahdistusta aiheuttavia ja toiminnanohjausta vaikeuttavia paineita ja odotuksia.
 • Voit myös kuvakirjan tai -tukien avulla kertoa etukäteen perheen jouluperinteistä.  On kuitenkin huomioitava, että ennakoinnin lisäksi tulee huolehtia myös kuormituksen säätelystä.
 • Älä yritä vaikuttaa käytökseen Joulupukin tai tonttujen avulla.
 • Hyväksy stimmailu ja turvalliset tilat vetäytymiseen.
 • Ole tietoinen jokaisen autistisen perheenjäsenen yksilöllisistä aistitarpeista. Älä täytä ympäristöä aistikuormitusta aiheuttavilla koristeilla, kuten välkkyvillä valoilla tai vaadi pitämään epämukavia juhla-asuja tai asusteita. Anna mahdollisuus osallistua koristeluun ja koristeiden valintaan. Esim. Aistimushakuista varten voi koristella vain yhden huoneen. 
 • Vältä soittamasta musiikkia kovaa tai musiikkia samaan aikaan, kun tapahtuu paljon muita asioita.
 • Älä pakota tai vaadi fyysistä kosketusta, kuten halauksia, suukkoja tai vieraiden kättelyä.
 • Pitäydy turvallisissa ruuissa, joista henkilö pitää ja joita pystyy syömään. Älä pakota syömään tai maistamaan asioita, joita autisti ei halua syödä. Erilaiset epämukavat tai jopa sietämättömät aistikokemukset vaikuttavat siihen mitä kuka tahansa meistä haluaa ja pystyy syömään. Älä vaadi syömään muiden kanssa yhdessä tai osallistumaan keskusteluun syömisen lomassa. Ruokailutilanteet ovat kuormittavia niin omakohtaisten aistikokemusten kuin ympäristön tuottamien aistiärsykkeidenkin vuoksi. Sosiaalisuus ruokailutilanteessa pahentaa tilanteen kuormittavuutta.
 • Vältä tai rajoita vieraita; erityisesti uusia, harvoin nähtyjä tai yllättäviä vieraita. Tai kerro selkeästi kuka tulee ja milloin, äläkä odota tai vaadi osallistumaan keskusteluun tai perinteisiin juhlallisuuksiin tai aktiviteetteihin.
 • Älä vaadi osallistumaan leikkeihin, peleihin tai katsomaan yhdessä jouluisia tv-ohjelmia tai elokuvia. Anna mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan tai itselle mielekkääseen toimintaan.
 • Vältä yllätyksiä, mikäli henkilö ei pidä niistä. Kerro lahjat etukäteen tai hanki toiveiden mukaisia lahjoja.
 • Anna mahdollisuus avata lahjat omassa rauhassa ja anna aikaa käsitellä lahjan aiheuttamia tunteita ja tuntemuksia, hyväksy rehelliset reaktiot, älä odota maskaamista tai opeteltuja vastauksia.
 • Pyri luomaan turvallinen ja ennakoitu kokemus, jolloin kaikilla on mukavaa jouluna. Mikäli ylikuormitustilanteita siitä huolimatta pääsee syntymään niin pysy tilanteessa rauhallisena, rauhoita ympäristö ja mahdollista kuormituksen purkaminen. 
 • Autisti kaipaa joulunakin rauhaa, mahdollisuuden hallita kuormittumistaan ja välttää ylikuormittumista, ja sellaisia sosiaalisia tilanteita, jotka pysyvät mukavan puolella.

Kaiao kiittää asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta!