Kolme ennakkoluuloa autismista, kumottuna

Elon Muskin Twitter-kauppojen ympärillä pyörivä draama herättää keskustelua siitä, kuinka paljon ihmisen huonoa tai käsittämätöntä ja poukkoilevaa käytöstä voi selittää hänen autismillaan. Lyhyt vastaus: ei sen enempää kuin neurotyypillisyys selittää neurotyypillisen henkilön huonoa käytöstä. Muun väittäminen on nentismiä.

Erityisen inha tämä nimenomainen nentismin laji on yleisyytensä takia. Ei voida sanoa, että nentististen asenteiden kupliminen pintaan olisi Muskin vika. Eihän kukaan voi kontrolloida sitä, mitä muut hänestä sanovat tai ajattelevat. Nyt julkisen keskustelun pohjalietteestä päivänvaloon ryömivät käsitykset ovat varsin yleisiä ennakkoluuloja, jotka yleensä vain pysyvät piilossa, ainakin kaikelta kansalta. Autisteille ne toki ovat tuttuja omasta arjesta.

Ennakkoluulo #1: Autistien huonoa käsitystä selittää autismi.

Ei selitä. Useimmat autistit ovat normaaliälyisiä tai älykkäitä, eli täysin kykeneviä oppimaan peruskäytöstavat ja huomioimaan hiukan muitakin. Jos joskus tarvitsemme hieman mukautuksia, osaamme kertoa siitä itse asian tullessa ajankohtaiseksi. Viallisuutta ei pidä olettaa sinne missä sitä ei ole. Autismin rinnastaminen jonkinlaiseen alentuneeseen syyntakeisuuteen on aikuisten ihmisten infantilisoimista ja ”herttainen” tapa sanoa, että autistit ovat hieman vajaita… Siihen ennakkoluuloon asiantuntijatason autistit lyövät työelämässä päätään paljon ja kipeästi. Monella meistä on tutkinto, joka antaisi pätevyyden asiantuntija- ja johtotason tehtäviin. Paitsi että eihän autistia tietenkään voi vastuullisiin tehtäviin palkata, koska…noh, sanoi CV mitä tahansa, hän on kuitenkin autisti, ja sellaisena jollakin epämääräisellä mutta syvällisellä tavalla vajaa verrattuna Keijo Keskinkertaiseen.

Ennakkoluulo #2: Autistien käytöstä ei normaali-ihminen voi käsittää.

Totuus? Näin voi joskus olla, mutta syynä ei ole mikään eksistentiaalinen omituisuus vaan arkinen tiedon puute. Useimmat autistit voisivat lieventää ennakkoluuloja ja korjata väärinkäsityksiä alkuunsa, jos saisimme tilaisuuden selittää toimintamme taustoja, motiiveja ja logiikkaa. Mutta emme saa tilaisuutta tähän, koska kukaan ei kysy. Eikä kukaan kysy, koska ”tietää” jo etukäteen autistien käyttäytymisen olevan ja pysyvän mysteerinä normaalille käsityskyvylle.

Ennakkoluulo #3 Autistit ovat hirvittävän hankalia ja rasittavia ihmisiä.

Emme ole, mutta näin usein oletetaan, ja oletuksen seurauksena meitä ”varmuuden vuoksi” usein kohdellaan jo lähtökohtaisesti ikään kuin olisimme ikäviä tyyppejä jo ennen kuin olemme ehtineet tehdä yhtään mitään. Todellisuudessa monet (useimmat?) autistit ovat syvästi traumatisoituneita tästä ennakkoluulosta, ja sen seurauksena meillä on vaikeuksia pitää kiinni omista rajoistamme ja kertoa tarpeistamme. Alistumme helposti kaltoinkohteluun ja hyväksikäyttöön, koska haluamme epätoivoisesti kumota omalla käytöksellämme harhaluulot autisteista maailmanluokan pissipäinä. Rikomme itsemme yrittäessämme miellyttää ihmisiä- ja tähän meitä myöskin vahvasti ohjataan käyttämällä tätä ennakkoluuloa raippana.

Ennakkoluulot ovat ajattelussa syvällä, ja usein niiden olemassaolo on vaikeaa hoksata enemmistöasemasta käsin. Kaiao tarjoaa apua ja tukea yhdenvertaisuuden edistämiseen, DEI-työhön ja saavutettavuuden lisäämiseen. Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!